Ramon Pons

«Fertilitzem-la» de Ramon Pons , escultor.

«Tornen les festes nadalenques, els retrobaments al voltant d’una taula engalanada que acull les millors menges i licors. Els altaveus de la ciutat conviden a sortir, a passejar-se per les fires embolcallats en bufandes i nadales buscant regals, recordant altres hiverns mentre contemplem una vegada més les figures del pessebre.

Des del seu racó, arrecerat de les mirades i el brogit, el Caganer ha complert any rere any la seva tasca anònima, constant i irreverent. Alguns aparadors han volgut donar-li cares grotesques, com un reclam dels titulars de l’any. La seva funció primordial, però, va més enllà de l’estridència mediàtica del present.

Aquí el centre no és l’escudella, ni els torrons, ni les llargues converses, ni les cares nouvingudes a la festa. Els brots verds que aniran creixent durant les tres setmanes de la instal·lació i les magranes, cítrics i raïms salabrosos que l’envolten ens demostren que el Caganer s’arrela en la terra. Aquest és l’origen i destí de l’abundància transformada en estovalles fines, vellut i sedes llampants, pells esmerçades, paons farcits, menges exquisides, remors de veus inacabables i roncs satisfets.

El banquet nadalenc presidit pel Caganer ens recorda que som llavor i ferment, una etapa més del cicle de la terra. Fertilitzem-la.»

Goretti López Heredia – Comissària

Inauguració: 21 de desembre de 19 – 22 hs

Desembre 2023 – Febrer 2024

Entrevista a Ramon Pons

Guanyadors de la Rifa:
1er premi: Pau (45)
2on premi: Montserrat (56)
3er premi: Noelia (92)